top of page
  • Obrázek autoraIvan Rosa

Základní údržba oken

Aktualizováno: 18. 8.

aneb Aby okna nebyla jen hezká


Nestačí, aby okna byla jen pěkná – okna také musí fungovat!

K tomu, aby okna správně těsnila, nevrzala, nezadrhávala, nezasekla se, nebo aby se v nich časem neusadila protivná meluzína, je nutná alespoň 1x ročně

základní údržba oken.


OBSAH



Muž mění okenní těsnění

Ošetření a výměna těsnění


Abychom vyloučili riziko ztráty tepla v zimních měsících a zamezili nepříjemnému profukování okny na podzim, je nutné alespoň 1x ročně (nejlépe před nástupem zimy) přetřít jejich těsnění k tomu určeným olejem (silikon, glycerin), který mu zajistí pružnost a delší životnost.


Zcela nevhodné jsou oleje minerální, stolní apod.


Pokud je na těsnění viditelná známka opotřebení (nebo se při prohmatání nevrátí do původního tvaru), vyměňte ho za nové. Nekompromisně. V tomto případě totiž neexistuje malé nebo velké opotřebení – problém vzniká už v milimetru netěsnosti…

Základní profily okenních těsnění

Výměnu těsnění je lepší svěřit odborné firmě, ale pokud jste manuálně zruční a věříte si…


Vytrhněte staré či poškozené těsnění z drážky a nové do ní opět zatlačte. Těsnění nakupte tam, kde jste okna pořídili, protože každé okno má jiný profil rámu, jinak širokou drážku.


 

Upozornění


Při očišťování rámů se vyhněte těsnění – čisticí prostředky mu snižují pružnost a zkracují životnost! Na jeho očištění postačí mýdlová voda.

 

Údržba kování


Všechna okna (kromě těch pevných) mají tzv. kování, které umožňuje manipulaci (otevření – zavření) a zajišťuje bezpečnost (zamčení).


Údržbou tohoto kování se rozumí promazání všech funkčních (pohyblivých) dílů olejem, nejlépe na bázi silikonu (WD-40, olej na šicí stroje), případně speciálním olejem přímo od výrobce oken – rozhodně nepoužívejte stolní olej, nebo oleje s obsahem kyselin či pryskyřic.


Nejdříve všechny kovové části očistěte vlhkým hadrem (v případě většího znečištění použijte denaturovaný líh). Poté aplikujte olej do čepů závěsů, táhel a zavíracích bodů. Postačí pár kapek do mazacích otvorů (viz obrázek).

Plánek mazání kovových částí okna

Plánek mazání kovových částí okna


Při této příležitosti zkontrolujte a případně dotáhněte šrouby jednotlivých částí kování, jakož i kliky, které se časem uvolňují (tyto šrouby zpravidla odhalíte posunutím plastové krytky pod klikou).

 

Upozornění


Při čištění rámu dbejte na to, aby se čisticí prostředek nedostal na kování, neboť by došlo k narušení jeho ochrany proti korozi.

 

Kontrola odvodňovacího systému


Okna jsou konstruována s odvodňovacími systémy, které zabraňují hromadění vody v konstrukci – resp. slouží pro únik dešťové vody, která se čas od času dostane mezi rám a křídlo okna. Když voda neodtéká správně do exteriéru, může stékat do interiéru a způsobit škody.


Proto je více než vhodné zkontrolovat stav těchto odtoků při každém mytí oken a rámů. Odvodňovací kanálky naleznete po otevření okna ve spodní části rámu. Odtoky jsou přístupné po sejmutí plastových krytek na vnější straně pár centimetrů od parapetu.


Sejmutí krytky odtoku
Sejmutí krytky odtoku

Kontrolu funkčnosti provedete jednoduše: nalijte malé množství vody do vnitřního rámu. Pokud voda odtéká vnějšími odtokovými otvory nebo štěrbinou, systém je čistý.


Pokud voda nevytéká, nebo vytéká pomalu, prošťouchněte kanálek vatovou tyčkou, drátkem, sirkou či párátkem. Opakujte, dokud z otvoru nebude vytékat čistá voda.



Tip


K odstranění lihového fixu z plastových rámů oken zkuste použít opalovací krém. Je to neagresivní a ekologické. Namažte stopu od fixu trochou krému a setřete suchým čistým hadrem.


Dřevěné plochy rámů oken myjte mýdlovou vodou a jednou za čas potírejte pastou na podlahu (voskem na parkety) a rozleštěte – tak zabráníte usazování prachu, a občasným přeleštěním si ulehčíte jejich údržbu.



Základní údržba oken

prodlouží vašim oknům život…



Zdrojem obrázků na této stránce je Depositphotos.

51 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page