top of page
  • Obrázek autoraIvan Rosa

Jak vyčistit sklo v troubě a varnou desku

Aktualizováno: 18. 8.

Bezpečné a ekologické řešení pro většinu povrchů.


OBSAH



Úvod

 

Údržba čistoty v domácnosti je klíčová pro zachování nejen estetického vzhledu, ale také hygieny. Některé povrchy, jako je sklo v troubě nebo varná deska, však mohou být obzvlášť obtížné na čištění. Zaschlý tuk, připáleniny a další nečistoty mohou způsobit, že vaše kuchyňské spotřebiče vypadají zanedbaně a dokonce mohou ovlivnit jejich výkon. V tomto článku vám představíme účinné a šetrné metody, jak efektivně vyčistit sklo v troubě a varnou desku, abyste mohli svou kuchyň opět zářit.

  

Žena myje troubu

Jaké jsou nejlepší metody pro odstranění těchto nečistot?


Sklo v troubě se může velmi rychle znečistit kvůli častému pečení, zejména pokud nečistoty necháte usadit. Zaschlý tuk a připečené zbytky mohou působit nejen nevzhledně, ale také mohou způsobit nepříjemný zápach při dalším pečení. Naštěstí existuje několik osvědčených metod, které vám pomohou obnovit čistotu a lesk trouby.

 

1. Metoda s jedlou sodou a octem


Postup: Smíchejte jedlou sodu s trochou vody, abyste vytvořili pastu. Naneste ji na sklo trouby a nechte působit 15–20 minut. Poté nastříkejte na pastu ocet, což vyvolá pěnivou reakci, která uvolní nečistoty. Nakonec otřete vlhkým hadříkem.


Výhody: Tato metoda je ekologická a účinná na odolné skvrny.

Nevýhody: Proces může zabrat trochu více času než použití komerčních čisticích prostředků.


2. Pasta z jedlé sody a vody


Postup: Pokud máte raději jednoduchá a přírodní řešení, smíchejte jedlou sodu s vodou, dokud nevznikne hustá pasta. Naneste ji na sklo, nechte působit 20 minut a poté setřete vlhkým hadříkem.


Výhody: Šetrné k životnímu prostředí, bezpečné pro povrchy.

Nevýhody: Může být méně účinné na velmi silně připečené skvrny.


3. Použití komerčních čisticích prostředků

Na trhu je řada čisticích prostředků určených speciálně pro troubu.


Postup: Aplikujte čisticí prostředek na sklo podle pokynů výrobce a poté otřete čistým hadříkem.


Výhody: Rychlé a snadné použití s okamžitým efektem.

Nevýhody: Některé produkty mohou obsahovat agresivní chemikálie, které je třeba používat opatrně.

 

Těmito metodami dosáhnete zářivě čistého skla v troubě, které bude vypadat jako nové.


 

Jak vyčistit varnou desku bez poškrábání?

 

Varná deska je jedním z nejvíce používaných povrchů v kuchyni a zároveň jedním z nejcitlivějších na poškození. Abyste zabránili škrábancům a zachovali její lesk, je důležité používat správné techniky a prostředky při čištění.

 

1. Použití měkkého hadříku nebo houbičky


Postup: Při každodenním čištění používejte měkký hadřík nebo houbičku. Vyhněte se abrazivním houbičkám nebo drátěnkám, které mohou povrch poškrábat. Stačí nanést trochu jemného čisticího prostředku na houbičku a jemně otřít varnou desku.

Výhody: Šetrné a bezpečné pro většinu typů varných desek.

Nevýhody: Vyžaduje pravidelné čištění, aby se zabránilo usazování nečistot.


2. Speciální čisticí prostředky pro sklo keramiku


Postup: Použijte speciální čisticí prostředky určené přímo pro sklokeramické varné desky. Tyto produkty jsou formulovány tak, aby byly účinné při odstraňování připálenin, aniž by poškodily povrch. Naneste malé množství prostředku na varnou desku a setřete měkkým hadříkem.

Výhody: Bezpečné pro citlivé povrchy, účinné na odolné skvrny.

Nevýhody: Některé produkty mohou být dražší než běžné čisticí prostředky.


3. Odstranění odolných skvrn


Postup: Pokud se na varné desce objeví odolné skvrny, můžete použít pastu z jedlé sody a vody. Naneste pastu na skvrnu, nechte ji působit několik minut a poté jemně otřete vlhkým hadříkem. U velmi odolných skvrn lze použít plastovou škrabku určenou pro sklokeramické desky.


Výhody: Efektivní na připáleniny a mastnotu.

Nevýhody: Při použití škrabky je nutné postupovat opatrně, aby nedošlo k poškrábání.

 

Těmito jednoduchými kroky můžete udržet svou varnou desku v perfektním stavu a prodloužit její životnost.

 


Jaké čisticí prostředky jsou nejúčinnější a nejbezpečnější pro tyto povrchy?

 

Výběr správného čisticího prostředku je klíčový pro dosažení optimálních výsledků při úklidu, ať už jde o sklo v troubě, nebo varnou desku. Je důležité používat prostředky, které jsou nejen účinné, ale také šetrné k povrchům a bezpečné pro vaše zdraví.


1. Jedlá soda a ocet

Vhodné pro: Trouby, skleněné povrchy, varné desky.


Výhody: Tato kombinace je ekologická, netoxická a velmi účinná při odstraňování mastnoty a připálenin. Navíc je šetrná k povrchům a nezanechává chemický zápach.


Použití: Jedlá soda působí jako jemný abrazivní prostředek, zatímco ocet rozpouští tuky a neutralizuje pachy.


2. Cif krém

Vhodné pro: Trouby, keramické a sklokeramické varné desky.


Výhody: Tento komerční produkt je oblíbený díky své schopnosti rychle odstranit odolné skvrny a mastnotu, aniž by poškodil povrch. Je vhodný pro každodenní čištění i pro hloubkové úklidy.


Použití: Naneste malé množství krému na houbičku a jemně rozetřete po povrchu, poté otřete vlhkým hadříkem.


3. Cerapol – čisticí prostředek pro sklo keramik

Vhodné pro: Sklokeramické varné desky. 


Výhody: Cerapol je speciálně navržený pro čištění sklokeramických povrchů. Efektivně odstraňuje připáleniny a mastnotu, aniž by zanechal škrábance. Je bezpečný a jednoduchý na použití.


Použití: Aplikujte na chladnou varnou desku, jemně rozetřete a otřete měkkým hadříkem. 


4. Domácí prostředky – citronová šťáva a voda

Vhodné pro: Méně znečištěné povrchy, osvěžení a odstranění pachů.


Výhody: Citronová šťáva je přirozeně kyselá, což z ní činí skvělý odstraňovač mastnoty a přírodní deodorant. Je to jednoduché a levné řešení, které navíc zanechá vaši kuchyň svěže vonící.


Použití: Smíchejte citronovou šťávu s vodou v poměru 1:1, naneste na povrch a otřete čistým hadříkem.


5. Clin – čistič na sklo

Vhodné pro: Trouby, skleněné povrchy.


Výhody: Clin je efektivní čisticí prostředek na sklo, který snadno odstraňuje mastnotu a šmouhy. Zanechává sklo zářivě čisté a bez čmouh.


Použití: Nastříkejte přímo na sklo a otřete suchým hadříkem nebo papírovým ubrouskem.

 

Použitím těchto osvědčených čisticích prostředků dosáhnete skvělých výsledků a vaše kuchyň bude vypadat jako nová. Pamatujte, že správná péče o tyto povrchy může nejen zlepšit jejich vzhled, ale také prodloužit jejich životnost. 


Sporák a na něm citróny

Jak často by se měly tyto povrchy čistit pro udržení jejich nejlepšího vzhledu a funkčnosti?

 

Pravidelná údržba a čištění kuchyňských spotřebičů a povrchů jsou nezbytné pro jejich dlouhou životnost a udržení perfektního vzhledu. Každý povrch však vyžaduje jinou frekvenci čištění, v závislosti na tom, jak často a intenzivně jej používáte.


1. Varná deska


Po každém použití

Po každém vaření je dobré varnou desku otřít měkkým hadříkem navlhčeným v teplé vodě s trochou čisticího prostředku. To pomůže odstranit čerstvé nečistoty a zabránit jejich usazování.


Jednou týdně

Provádějte důkladnější čištění s použitím speciálního čisticího prostředku pro sklokeramické povrchy, abyste odstranili případné připáleniny a udrželi desku v perfektním stavu.Sklo v troubě


Jednou za měsíc

Pro základní údržbu je vhodné čistit sklo trouby alespoň jednou měsíčně, zejména pokud často pečete. Použijte metodu s jedlou sodou a octem nebo komerční čisticí prostředky.


Po větších kulinářských akcích

Pokud připravujete velké pečení, například během svátků, je dobré vyčistit sklo ihned po skončení, než se nečistoty usadí a zaschnou.


2. Trouba – celková údržba

 

Jednou za 3 měsíce

Pro důkladné vyčištění trouby, které zahrnuje nejen sklo, ale i vnitřní stěny a rošty, je vhodné provádět tuto údržbu alespoň čtyřikrát do roka. To zajistí, že trouba bude hygienická a připravená na jakýkoli kulinářský úkol.

 

Pravidelná údržba nejen zajišťuje čistotu, ale také přispívá k bezpečnějšímu a efektivnějšímu fungování vašich spotřebičů. Když budete tyto kroky dodržovat, vaše varná deska a trouba vám budou sloužit dlouhé roky.

 

 

Existují nějaké domácí prostředky pro čištění, které jsou stejně efektivní jako komerční produkty?

 

V mnoha případech můžete dosáhnout vynikajících výsledků při čištění kuchyňských spotřebičů i s použitím domácích prostředků, které jsou často levnější a ekologičtější než komerční produkty. Zde jsou některé z nejúčinnějších možností:


1. Jedlá soda a ocet


Použití: Jedlá soda je vynikající pro odstranění mastnoty a připálenin díky své jemné abrazivní povaze. Ocet zase neutralizuje pachy a rozpouští tuky. Smícháním těchto dvou ingrediencí vznikne pěnivá směs, která je skvělá na čištění trouby, varné desky a dalších kuchyňských povrchů.

Výhody: Netoxické, bezpečné pro potravinové povrchy, šetrné k životnímu prostředí.

Nevýhody: Při čištění větších ploch může být časově náročnější než použití komerčních produktů.


2. Citronová šťáva


Použití: Citronová šťáva je přirozeně kyselá, což ji činí skvělým prostředkem pro odstranění mastnoty a nečistot. Je také výborným deodorantem a zanechává svěží vůni. Může být použita na varné desky, skleněné povrchy i kuchyňské spotřebiče

Výhody: Přírodní, levné, zanechává svěží vůni.

Nevýhody: Citronová šťáva není vhodná pro všechny povrchy, zejména ty, které jsou citlivé na kyseliny, jako je mramor.


3. Jedlá soda a voda


Použití: Pro jemnější čištění můžete smíchat jedlou sodu s vodou, čímž vznikne pasta, kterou lze použít na varnou desku, sklo v troubě i další povrchy. Tato pasta jemně odstraní nečistoty bez poškození povrchu.

Výhody: Bezpečné a šetrné pro každodenní použití.

Nevýhody: Může být méně účinná na velmi odolné skvrny.


4. Směs mýdla a teplé vody


Použití: Pro rychlé každodenní čištění je směs teplé vody a jemného mýdla skvělou volbou. Tato směs je šetrná k povrchům a účinně odstraňuje běžné nečistoty.

Výhody: Snadno dostupné, vhodné pro každodenní údržbu.

Nevýhody: Nevhodné pro hluboké čištění a odolné skvrny.

 

Použití domácích prostředků je skvělou alternativou, pokud hledáte ekologická a šetrná řešení pro úklid vaší kuchyně. I když nemusí být vždy tak silné jako komerční produkty, jejich pravidelné používání může výrazně přispět k udržení čistoty a svěžesti v domácnosti.

 


Závěr

 

Správné čištění kuchyňských spotřebičů a povrchů, jako jsou trouba a varná deska, je nezbytné pro udržení jejich funkčnosti a vzhledu. Použitím správných technik a prostředků – ať už komerčních, nebo domácích – můžete zajistit, že vaše kuchyně bude vždy zářivě čistá.


Pokud však hledáte profesionální úklidové služby, nebo službu mytí oken, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám pomůžeme!



Pokud víte ještě o jiné metodě,

jak vyčistit sklo v troubě a varnou desku,

podělte se s námi o tuto Vaší nebo převzatou zkušennost...

75 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page