top of page
  • Writer's pictureIvan Rosa

Jak nejlépe umýt okna

Updated: Aug 18

Stěrková metoda, kompletní návod – postup, způsob, prostředky


Už vás nebaví dívat se na svět skrze špínu na oknech? Chcete mít opravdu čistá okna? A chcete si je umýt sami?


Pokud ano, přijměte od nás pár dobře míněných rad.

Tento návod vám mimo jiné odpoví na otázky:


  • jak umýt okna;

  • jak správně umýt okna;

  • jak umýt okna aby nebyly šmouhy;

  • jak umýt okna bez chemie;

  • co přidat do vody na mytí oken.


OBSAH



Mladý muž čistí okno

Metoda


Obecně se používají jen dvě metody mytí oken: "suchá" a "mokrá" (zlomyslný pedant může pravdivě podotknout, že mokré jsou obě, ale to je asi tak všechno, co může).


  1. "Suchý" způsob mytí je za použití čisticího roztoku v nádobě s rozstřikovačem, kdy se špína na skle tímto roztokem a hadrem rozmyje a de facto rozleští. Tato metoda je vhodná pro malé prosklené plochy, dílčí ošetření, nikoli pro ty velké (ledaže byste byli umíněnými sportovními vytrvalci se spoustou volného času).

  2. "Mokrý" postup, neboli "stěrkový", sestává z rozmývání špíny čisticím roztokem a jeho následného stírání. Tato technika je fyzicky méně náročná, zhruba stejně nákladná, rychlejší a účinnější.


A protože klasická "mokrá cesta" s převahou válcuje ty ostatní, předkládáme vám dnes návod právě na tuto "stěrkovou" techniku.


Volba nástrojů a prostředků


Předně: zapomeňte na „staré dobré noviny“ a levné „univerzální“ čisticí prostředky, které zanechávají šmouhy na skle a skvrny na rámu. Novinový papír navíc dává oknům statický náboj, který na sklo přitahuje prach ihned po vyčištění, jakož i po sobě zanechává žmolky a černou barvu na rukou, kterými si tak akorát ušpiníte rám.


Tou nejlepší volbou jsou utěrky z mikrovlákna, které dokonale pohlcují vlhkost. Jsou trvanlivější a mají daleko vyšší efekt než jakékoli papírové výrobky (utěrky, ručníky či toaletní papír).


Soupis náčiní a prostředků


Kbelík

Oválný, široký tak, aby se do něj vešla stěrka i mop.


Stěrka

Stěrka na mytí oken

Investujte do kvalitní stěrky – je to koneckonců ten nejdůležitější nástroj k mytí oken. Opravdu kvalitní stěrka svou odolnou gumovou čepelí setře roztok se špínou v jednom tahu bez škobrtnutí.


Mop (často nazývaný "rozmývák“)

Mop – nástroj na čištění oken

Plastový nástroj ve tvaru T potažený návlekem. Profi mopy mají různá vylepšení, například tzv. „pad“, což je boční pruh s abrazivním povrchem a ostrým vlasem ke snadnějšímu odstranění odolných nečistot.


Teleskopická tyč

Teleskopické tyče

Pro mop i stěrku k dosažení vyšších míst. Nejčastěji používaný rozměr je 1,5 m v zasunutém stavu a 3 m při vysunutém. Ale volba délky je přísně individuální – rozhoduje výška vašich oken a přístup k nim.


Škrabka

Škrabka

K odstranění nálepek, nebo odolné špíny, jako je zašlý hmyz apod. Její velikost by měla odpovídat počtu takových nečistot na vašich oknech, jakož i míře vaší trpělivosti.


Čisticí prostředek

Druhá nejdůležitější věc. Měl by to být koncentrovaný prostředek na bázi alkoholu určený pouze k mytí skla. Přípravky na bázi alkoholu rychle schnou a zároveň v sobě mají další látky odpuzující nečistoty a dešťové kapky. Jakýkoli univerzální prostředek je špatný prostředek. Tečka. V nouzi lze použít například dětský šampón, ale i ten má své limity. Proto i v otázce čisticího prostředku je moudré investovat do kvality. Pokud k mytí oken nechcete použít chemii, potom k mytí můžete zvolit například ocet, který má mnoho skvělých vlastností...


Utěrky

Z mikrovlákna, a nějaké obyčejné, ale čisté hadry (staré ručníky).

 

Jak nejlépe umýt okna = jak správně čistit okna

Příprava


Prvním krokem je nepříjemné, ale nutné odstranění nižší formy života (pavouci, mouchy apod.). Zbavte se všeho, co je menší než nehet na vašem malíčku a co se bez vašeho vědomí usadilo v rámu oken. K tomu nejlépe poslouží obyčejný domácí vysavač, kterým se zbavíte i pavučin a prachu v rozích a okolo garnýží.


Demontujte sítě proti hmyzu a v koupelně či na zahradě je poctivě očistěte.

Pokud je konec podzimu, tak je až do jara nechte někde uskladněné.


Zřeďte čisticí prostředek podle návodu výrobce, nejlépe (ne nutně) destilovanou vodou. Tvrdá voda z vodovodu obsahuje minerály, které po oschnutí občas na skle zanechávají usazeniny – pruhy a fleky, kterým se chceme vyhnout. Teplota vody by měla být max. 20 °C (příliš teplá voda výrazně snižuje účinnost čisticích prostředků), nejlépe kolem 15 °C.


Do mycího roztoku doporučujeme přidat ocet, který eliminuje mastnotu a odstraňuje minerální usazeniny. Je to skvělý odmašťovač, hravě rozloží veškeré zbytky mrtvého hmyzu, z větší části odstraní plíseň u okenních rámů a dokonce odpuzuje mouchy.


Tip


Pro základní čisticí roztok doporučujeme smíchat jeden díl destilovaného octa s 10 díly teplé vody plus čisticí prostředek. Můžete také vyzkoušet ocet k vodě jedna ku jedné, pokud doma nemáte žádný klasický čisticí prostředek.


 

Tato kyselá praktika se nejvíce rozšířila v Americe, kde se ovšem problém špinavých oken řeší například i bruskou:

Muž brousí sklo

Ocet nejen čistí, ale i dezinfikuje. Destilovaný bílý ocet, ten, který najdete ve své kuchyni, obvykle obsahuje asi 5 procent kyselosti, čistící ocet 6. Díky pH 2,0 a obsahu kyseliny octové je ocet nehostinným prostředím pro mnoho mikroorganismů. Studie z roku 2010 ukázala, že 10% roztok sladového octa je velmi schopný zabiják viru lidské chřipky A/H1N1. Je také úspěšný v boji proti mnoha druhům bakterií, viz studie mBIO: https://journals.asm.org/doi/10.1128/mbio.00013-14.

 

Postup a způsob


Začněte lehkým setřením nečistot z povrchu okenní tabule suchým hadrem (postačí starý ručník). Tím udržíte čistý roztok po delší dobu.


Pokračujte umytím rámu a obou parapetů (vnitřní, venkovní), například pomocí houbičky na nádobí.


Zkontrolujte funkčnost odvodňovacího systému – zda jsou drenážní otvory v rámu průchozí (přístup k nim je po otevření okna na spodní straně rámu, z venkovní strany pootočením krytky). K jejich pročištění použijte vysavač, vatovou tyčinku, drátek nebo hadřík.


Celý postup kontroly, údržby a řešení problémů s odtoky naleznete na našem blogu v příspěvku Základní údržba oken.


Namočte rozmývák v mycím roztoku (nebo naneste saponát na mokrý mop přímo).


Nejprve vyčistěte rohy a okraje – místo, kde se sklo setkává s rámem. Dejte si záležet, bývá nejvíce znečištěné.


Poté vodorovně, následně svisle a nakonec krouživými pohyby a rovnoměrným tlakem uvolněte ze skla veškeré nečistoty.


Nebojte se pěny – pěna je váš přítel (pokud je jí tak akorát). Pěna ulehčuje práci: špína se snadněji odděluje od skla a stěrka lépe drží směr. Bublinky roztoku pomáhají udržet vodu na skle déle a díky ní jsou také vidět vodní stopy, které je třeba setřít. Pěna také pomáhá odhalit špinavější místa, která potřebují více drhnutí, protože vzor bublin se více odděluje kolem mastných stop a jiných nečistot.


Opět otřete rám suchým hadrem.

Ano, pořád se otírá a otírá, ale smysl tohoto počínání má smysl. Opravdu :)


Jestliže se vám nedaří odstranit například zaschlé zbytky much mytím, použijte škrabku (žiletku).


 

Upozornění


Škrabku držte pevně pod úhlem 45° ke sklu, abyste se vyhli zadrhnutí a rýze. Čepelí projíždějte pouze směrem dopředu, nikdy neškrábejte směrem dozadu – nečistoty (cement apod.) pod čepelí mohou způsobit škrábance.


Pokud čepel při pohybu vydává hrubý nebo kostrbatý zvuk, je tupá nebo zlomená. Vyměňte ji za novou.

 

Nyní aplikujte stěrku – jedním nepřetržitým pohybem a při konstantním tlaku pod úhlem 45° ke sklu. Vodu stírejte buď horizontálně, z levého rohu k pravému, nebo vertikálně z levého horního rohu směrem dolů. Jednotlivé tahy překrývejte.


 

Profesionální myči oken ovládají několik technik stírání, jejichž grif vyžaduje jistý čas k zažití. Té "nejnovější" (vznikla asi před deseti lety), vysoce efektivní metodě se říká "vějířování" (anglicky Fanning), v níž je stěrka vedena šikmým pohybem ve směru převráceného S. A tohle, když opravdu ovládáte, je radost se na to i jenom dívat!


Posuďte sami, zde jsou dva odkazy na video s touto technikou (YouTube):


Best Window Cleaning Pole Techniques: https://youtu.be/ReVFT0AqWdc

Fanning, Professional Squeegee Method: https://youtu.be/bmc11KqVbEE

 

Na konci každého tahu otřete čepel stěrky mikro vláknem.

(Profíci zvládají při stírání držet pod stěrkou rozmývák, aby se špinavý roztok nedostal na parapet, zeď či podlahu.)


Stírání opakujte, dokud voda není setřena z celé plochy.


Celý proces zakončete otřením všech okrajů okna suchým hadrem.

K otírání spodní části rámu a jeho vnitřního profilu použijte starý ručník, mikrovlákna je na taková místa škoda.


Tip

Doporučujeme často měnit vodu a stěrku udržovat čistou po celou dobu práce, buď oplachováním v kbelíku vody, nebo otíráním o navlhčenou utěrku. Vyhnete se tak šmouhám.


Pokud se přeci jen na skle šmouha objeví (stává se, když neměníte vodu tak často, jak byste měli), rozleštěte ji pouze suchou mikro utěrkou – je to rychlejší, než kdybyste použili čistící (leštící) prostředek, a přitom stejně účinné.


Jak často mýt okna?


Okna by se měla čistit zevnitř i zvenku nejméně dvakrát ročně. Například na jaře – ale až po pylové sezóně, a na podzim, v rámci předvánočního úklidu.


Kdy mýt okna?


Skvrny uvidíte snadněji za slunečného počasí, ale vyhněte se přímému slunečnímu svitu, které roztok z okna rychle odpaří a zanechá odolné šmouhy. Ideální podmínky na mytí oken jsou, když se venkovní teplota pohybuje kolem +10-15 °C. Čisticí prostředky tehdy fungují nejlépe.


Poznámka (pro zimomřivé)

není nezbytné umývat okna pouze za ideálních podmínek :)


Přínos čistých oken


  • eliminace hromadění kondenzátu z mrtvého hmyzu, který se v okenních rámech časem mění v plíseň, jenž například vyvolává dýchací potíže (astma);

  • více slunečního světla, které blahodárně působí na lidský organismus;

  • snížení zimních nákladů na energie;

  • studie PKO z roku 2020 uvádí, že čistá okna mohou zvýšit průměrnou prodejní cenu bytu o 10 %, a domu až o 14 procent. Čištění oken je tedy i cenově dostupný způsob, jak zvýšit hodnotu své investice – způsob, jak zvýšit zájem o koupi či pronájem;

  • prodloužení jejich životnosti.


Čím častěji budete okna mýt, tím každé mytí bude jednodušší a rychlejší.


Tipy a rady na závěr


Proti prachu použijte glycerin

Do čisticího roztoku přidejte trochu glycerinu – ten významně omezuje usazování prachu a skvrn po dešti.


Proti namrzání skel

V zimním období přidejte do roztoku malé množství lihu nebo čpavku – velmi účinně zabraňují namrzání skel.


Zprůhlednění matného (slepého) skla

Naneste na sklo (třeba starým ručníkem) lněný olej a po hodině jej setřete papírovou utěrkou. Poté sklo umyjte svým obvyklým způsobem.


Pokud potřebujete vyčistit jen malou část okna,

použijte klasický "suchý" způsob čištění. K tomu vám postačí čistící přípravek a mikro utěrka.


Zde je návod na jeden z nejlepších (nejúčinnějších) čisticích roztoků:


Smíchejte 250 ml octa, 200 ml lihu, lžíci škrobu a 200 ml vody. Směs nalijte do rozprašovače a pomocí mikro vláknové utěrky umyjte okno běžným způsobem.



Toť vše.


Jsme přesvědčeni, že stěrková metoda je ze všech nejúčinnější – co do čistoty, tak i lesku. Navíc: umytá okna výše popsaným způsobem není potřeba leštit!


Obsah příspěvku

jak nejlépe umýt okna

je výsledkem našich mnohaletých zkušeností v tomto oboru, které rádi předáváme dál.


Citace z příspěvků na našem blogu jsou často zveřejňovány na specializovaných webech, například: https://themagazineworld.com/how-to-easily-tackle-tough-grease-and-grime-on-your-oven-and-hob-glass/.



Věříme, že jsme pomohli.

Zbytek už je na Vás…



Zdrojem obrázků na této stránce je Depositphotos.

227 views6 comments

6 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Aug 12
Rated 5 out of 5 stars.

Díky. Pomohlo...😀

Like
Mytí oken Praha-východ
Mytí oken Praha-východ
Aug 22
Replying to

To jsme opravdu rádi! Ať se daří i příště...😉

Like

Guest
Jul 22
Rated 5 out of 5 stars.

😀

Like
Mytí oken Praha-východ
Mytí oken Praha-východ
Jul 27
Replying to

Děkujeme za hodnocení!

Like

Guest
Jun 09
Rated 5 out of 5 stars.

Velice slušně napsaný. 🏅 Jdu na to!

Like
Mytí oken Praha-východ
Mytí oken Praha-východ
Jun 10
Replying to

Děkujeme! 🙂

Edited
Like
bottom of page